MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane...
fot. Engin_Akyurt/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E1400 – Maltodekstryna (jako dekstryna)

Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane jako zagęstnik produktów skrobiowych, czyli zawierających mąkę wyrobów cukierniczych i słodyczy. Często występuje też w przetworach owocowych, zwłaszcza wysokosłodzonych, a także stanowi substancję pomocniczą w tabletkach i kapsułkach.

O czym się jednak nie mówi, to wysoki indeks glikemiczny tych związków, wyższy niż dla czystego cukru, oraz fakt że powoduje nasilony wzrost szkodliwych bakterii w jelitach (m.in. Salmonella i E. coli). Tym samym zwiększa ryzyko uszkodzeń ich śluzówki, a także rozwoju chorób zapalnych i alergii.

Zobacz również

Razem pili, a potem jeden drugiego okradł

Razem pili, a potem jeden drugiego okradł

Kamil Bednarek będzie gwiazdą Dnia Puszczy Kozienickiej. Posłuchaj jak śpiewa [WIDEO]

Kamil Bednarek będzie gwiazdą Dnia Puszczy Kozienickiej. Posłuchaj jak śpiewa [WIDEO]

Polecamy

Dieta na krew. Potrzebujesz nie tylko żelaza!

HIT DNIA
Dieta na krew. Potrzebujesz nie tylko żelaza!

Odnaleziono najwyższe rodzime drzewo Polski. Nie uwierzysz, gdzie rośnie ten gigant

Odnaleziono najwyższe rodzime drzewo Polski. Nie uwierzysz, gdzie rośnie ten gigant

Hit z TikToka cię nie odchudzi, a wywoła...

Hit z TikToka cię nie odchudzi, a wywoła...