MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Na zieloną przystawkę zjedz sałatkę ze świeżego szpinaku. Doprawiam ją sosem na bazie musztardy. Zapisz przepis na smaczną sałatkę do obiadu

Redakcja
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Szybka i smaczna sałatka ze świeżego szpinaku to sposób na wyrazistą w smaku porcję warzyw. Najważniejsze jest przygotowanie pikantnego sosu na bazie musztardy diżońskiej oraz użycie słonego sera feta. Ponadto dorzuć do sałatki pestki dyni lub słonecznika i zajadaj się nią na zdrowie. Gwarantuję, że trudno jej się oprzeć.

W skrócie

Najłatwiejszą sałatkę ze świeżego szpinaku możesz zrobić z różnorodnych składników. Możesz dodać do niej pokrojonego na mandolinie buraka, ząbki czosnku lub dodać pieczoną i pokrojoną w kostkę pierś indyka. Pyszną sałatkę z liści szpinaku możesz także uzupełnić grzankami z chleba na zakwasie lub domową czosnkową bagietką. Dzięki tym dodatkom z przystawki powstanie lekki lunch. Wypróbuj prosty sposób na zapewnienie porcji warzyw w codziennym jadłospisie.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania sałatki ze świeżego szpinaku

Widok z góry na sałatkę ze świeżego szpinaku
Gotową sałatkę ze świeżego szpinaku polej sosem musztardowym. Możesz podawać ją do pieczonego mięsa lub zjeść z grzankami. Anna Daniluk

Sałatka ze świeżego szpinaku – przepis do obiadu

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g liści świeżego szpinaku,
  • 2 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów,
  • 50 g fety,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki pestek dyni.

Sos musztardowy:

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

Może cię zainteresować

Jak zrobić sałatkę ze świeżego szpinaku?

Sposób przygotowania:

  1. Liście szpinaku umyj, odsącz i ułóż w misce.
  2. Cebulę obierz i posiekaj na cienkie półplasterki na mandolinie.
  3. Fetę pokrój w kostkę.
  4. Składniki układaj warstwami w szklanej misce i posyp od góry pokrojonymi suszonymi pomidorami.
  5. Sałatkę ze świeżego szpinaku posyp pestkami dyni.
  6. W szklance połącz oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, musztardę, suszone oregano, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
  7. Możesz zamknąć je w słoiku i energicznie potrząsać do połączenia lub wymieszać je w szklance przy pomocy spieniacza do mleka.
  8. Gotowym sosem polej sałatkę ze świeżego szpinaku i podawaj od razu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Na zieloną przystawkę zjedz sałatkę ze świeżego szpinaku. Doprawiam ją sosem na bazie musztardy. Zapisz przepis na smaczną sałatkę do obiadu - Strona Kuchni

Wróć na zdzieszowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto