Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kraple na liście produktów tradycyjnych województwa opolskiego

Tomasz Wróblewski
Tomasz Wróblewski
Kraple trafiły na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego! Pod taką nazwą na Śląsku Opolskim kryją się pączki, znane również jako kreple, a w mniejszej wersji jako krepliki lub krapliki.

Wniosek do marszałka województwa opolskiego, który następnie został przekazany do ministra rolnictwa, złożyli Maria i Franciszek Magoszowie.

Na co dzień to właściciele cukierni z Krapkowic, których wyroby można kupić również w Opolu oraz w wielu sklepach w regionie.

- W moim rodzinnym domu pączki nadziewało się przed ich smażeniem – mówi pani Maria. Dzięki temu ta marmolada w środku miała jeszcze lepszy smak. Tak w naszej cukierni robimy do dnia dzisiejszego. Pączki, które są u nas w sprzedaży, robione są na bazie starych przepisów i dobrej jakości składników, bez polepszaczy i konserwantów. Dzięki temu przypominają wielu osobom smak pączków, które pamiętają z domu i mamy dzięki temu wierną rzeszę stałych klientów, którzy przychodzą do nas po kraple. Pączki mamy w ofercie przez cały rok, nie tylko z okazji tłustego czwartku. Często już w godzinach południowych nie można ich kupić, bo zostały wszystkie wyprzedane. Pączki tradycyjnie polewamy lukrem, choć są też zwolennicy posypywania ich cukrem pudrem.

Sama nazwa pączków w gwarze śląskiej pochodzi od niemieckiego słowa Krapfen. Tradycja smażenia krepli (krapli) na Opolszczyźnie związana jest z dwoma śląskimi obrzędami.

Przede wszystkim kraple robiło się na tak zwane „zapusty”, czyli współczesny karnawał, a także smażyło się je przy okazji jesiennego skubania pierza.

Państwo Magoszowie dbają, aby produkty z ich cukierni oddawały smak dawnych wypieków. Korzystają z przepisów, zachowanych w starych zeszytach.

Podczas wojewódzkiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, otrzymali wyróżnienie za ciastka wigilijne, pieczone wg starej receptury na bazie gotowanych żółtek.

Natomiast produkowane w cukierni lody „Cassate” zostały nominowane do prestiżowej nagrody „Perła”, przyznawanej podczas finału krajowego podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu. Tegoroczna edycja została zaplanowana na 3 października 2021 roku. W cukierni Magosz można również kupić certyfikowany kołacz śląski.

Kraple są 72 produktem z województwa opolskiego, wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wszystkich, którzy chcieliby ocalić od zapomnienia tradycyjne potrawy z naszego regionu, zachęcamy do kontaktu z Departamentem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego.

Lista produktów tradycyjnych województwa opolskiego

GOTOWE DANIA I POTRAWY

  • Nudle – makaron
  • Oberiba na gęsto
  • Makówka opolska
  • Pańczkraut (kapusta kiszona z ziemniakami) Siemieniotka
  • Śląski żur na maślance
  • Śląskie niebo
  • Germuszka (zwana też warmuszką, biermuszką)
  • Ścierka opolska Wodzionka
  • Kluski śląskie (tzw. biołe kluski)
  • Mołcka (potrawa wigilijna)
  • Pieróg postny ze Starych Kolni Placki kartoflane z blachy Kartoffelsalat
  • Gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków

MIĘSO ŚWIEŻE ORAZ PRODUKTY MIĘSNE

  • Krupniok śląski Modziki
  • Żymlok opolski biały
  • Krupnioki z Górek
  • Leberwurst drobno mielony z Górek (wątrobianka z Górek)
  • Leberwurst grubo mielony z Górek (pasztetowa z Górek)
  • Salceson biały z Górek (presswurst biały z Górek)
  • Salceson ozorkowy z Górek (presswurst ozorkowy z Górek)
  • Żymloki z Górek (bułczanka z Górek)
  • Opolska rolada wołowa


PRODUKTY RYBOŁÓWSTWA, W TYM RYBY

  • Harynki w cebulowej zołzie
  • Karp niemodliński

PRODUKTY MLECZNE

  • Ser twarogowy z Olesna
  • Domowy ser parzony z kminkiem
  • Ser domowy smażony z kminkiem, z czosnkiem, bez przypraw

WYROBY PIEKARNICZE I CUKIERNICZE

  • Chrust/Chrustek/Chrustki/Faworki
  • Chleb mleczny praszkowski
  • Anyżki
  • Krajanki
  • Opolskie ciasteczka ze skwarek (szpyrek)
  • Buchty śląskie, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze
  • Kołocz śląski (tylko z Certyfikatem od producentów Konsorcjum Kołocza Śląskiego)
  • Kretowina – ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym
  • Śliszki – potrawa wigilijna
  • Chleb gogoliński
  • Chałwy sezamowe
  • „Jeż” – ciasto tortowe z masą kremową z czarnej porzeczki

MIODY

  • Miody wołczyńskie
  • Miody rudnickie
  • Miody popielowskie z Borów Stobrawskich

NAPOJE ALKOHOLOWE I BEZALKOHOLOWE

  • Piwo miodowe
  • Nalewka orzechowa

OLEJE I TŁUSZCZE (MASŁO, MARGARYNA, OLEJ ITP.)

  • Masło z Olesna
  • Olej głubczycki rzepakowy tłoczony na zimno

ORZECHY, NASIONA, ZBOŻA, WARZYWA I OWOCE

  • Kompot z kwity
  • Ogórkowe pikle
  • Kapusta kiszona z Bobrowy
  • Modro kapusta (kapusta czerwona)
  • Jabłka odmiany Berlepsch
  • Jabłka odmiany Grafsztynek Prawdziwy
  • Jabłka odmiany Wealthy
  • Stara odmiana jabłoni Königin
  • Stara odmiana jabłoni Książę Albrecht Pruski

INNE PRODUKTY

  • Makaron domowy z Makowic
  • Kroszonka opolska
  • Tej ziołowy

Źródło: orot.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kraple na liście produktów tradycyjnych województwa opolskiego - Nowa Trybuna Opolska

Wróć na opole.naszemiasto.pl Nasze Miasto