Wniosek do marszałka województwa opolskiego, który następnie został przekazany do ministra rolnictwa, złożyli Maria i Franciszek Magoszowie.
Na co dzień to właściciele cukierni z Krapkowic, których wyroby można kupić również w Opolu oraz w wielu sklepach w regionie.
- W moim rodzinnym domu pączki nadziewało się przed ich smażeniem – mówi pani Maria. Dzięki temu ta marmolada w środku miała jeszcze lepszy smak. Tak w naszej cukierni robimy do dnia dzisiejszego. Pączki, które są u nas w sprzedaży, robione są na bazie starych przepisów i dobrej jakości składników, bez polepszaczy i konserwantów. Dzięki temu przypominają wielu osobom smak pączków, które pamiętają z domu i mamy dzięki temu wierną rzeszę stałych klientów, którzy przychodzą do nas po kraple. Pączki mamy w ofercie przez cały rok, nie tylko z okazji tłustego czwartku. Często już w godzinach południowych nie można ich kupić, bo zostały wszystkie wyprzedane. Pączki tradycyjnie polewamy lukrem, choć są też zwolennicy posypywania ich cukrem pudrem.
Sama nazwa pączków w gwarze śląskiej pochodzi od niemieckiego słowa Krapfen. Tradycja smażenia krepli (krapli) na Opolszczyźnie związana jest z dwoma śląskimi obrzędami.
Przede wszystkim kraple robiło się na tak zwane „zapusty”, czyli współczesny karnawał, a także smażyło się je przy okazji jesiennego skubania pierza.
Państwo Magoszowie dbają, aby produkty z ich cukierni oddawały smak dawnych wypieków. Korzystają z przepisów, zachowanych w starych zeszytach.
Podczas wojewódzkiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, otrzymali wyróżnienie za ciastka wigilijne, pieczone wg starej receptury na bazie gotowanych żółtek.
Natomiast produkowane w cukierni lody „Cassate” zostały nominowane do prestiżowej nagrody „Perła”, przyznawanej podczas finału krajowego podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu. Tegoroczna edycja została zaplanowana na 3 października 2021 roku. W cukierni Magosz można również kupić certyfikowany kołacz śląski.
Kraple są 72 produktem z województwa opolskiego, wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wszystkich, którzy chcieliby ocalić od zapomnienia tradycyjne potrawy z naszego regionu, zachęcamy do kontaktu z Departamentem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego.
Lista produktów tradycyjnych województwa opolskiego
GOTOWE DANIA I POTRAWY
- Nudle – makaron
- Oberiba na gęsto
- Makówka opolska
- Pańczkraut (kapusta kiszona z ziemniakami) Siemieniotka
- Śląski żur na maślance
- Śląskie niebo
- Germuszka (zwana też warmuszką, biermuszką)
- Ścierka opolska Wodzionka
- Kluski śląskie (tzw. biołe kluski)
- Mołcka (potrawa wigilijna)
- Pieróg postny ze Starych Kolni Placki kartoflane z blachy Kartoffelsalat
- Gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków
MIĘSO ŚWIEŻE ORAZ PRODUKTY MIĘSNE
- Krupniok śląski Modziki
- Żymlok opolski biały
- Krupnioki z Górek
- Leberwurst drobno mielony z Górek (wątrobianka z Górek)
- Leberwurst grubo mielony z Górek (pasztetowa z Górek)
- Salceson biały z Górek (presswurst biały z Górek)
- Salceson ozorkowy z Górek (presswurst ozorkowy z Górek)
- Żymloki z Górek (bułczanka z Górek)
- Opolska rolada wołowa
PRODUKTY RYBOŁÓWSTWA, W TYM RYBY
- Harynki w cebulowej zołzie
- Karp niemodliński
PRODUKTY MLECZNE
- Ser twarogowy z Olesna
- Domowy ser parzony z kminkiem
- Ser domowy smażony z kminkiem, z czosnkiem, bez przypraw
WYROBY PIEKARNICZE I CUKIERNICZE
- Chrust/Chrustek/Chrustki/Faworki
- Chleb mleczny praszkowski
- Anyżki
- Krajanki
- Opolskie ciasteczka ze skwarek (szpyrek)
- Buchty śląskie, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze
- Kołocz śląski (tylko z Certyfikatem od producentów Konsorcjum Kołocza Śląskiego)
- Kretowina – ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym
- Śliszki – potrawa wigilijna
- Chleb gogoliński
- Chałwy sezamowe
- „Jeż” – ciasto tortowe z masą kremową z czarnej porzeczki
MIODY
- Miody wołczyńskie
- Miody rudnickie
- Miody popielowskie z Borów Stobrawskich
NAPOJE ALKOHOLOWE I BEZALKOHOLOWE
- Piwo miodowe
- Nalewka orzechowa
OLEJE I TŁUSZCZE (MASŁO, MARGARYNA, OLEJ ITP.)
- Masło z Olesna
- Olej głubczycki rzepakowy tłoczony na zimno
ORZECHY, NASIONA, ZBOŻA, WARZYWA I OWOCE
- Kompot z kwity
- Ogórkowe pikle
- Kapusta kiszona z Bobrowy
- Modro kapusta (kapusta czerwona)
- Jabłka odmiany Berlepsch
- Jabłka odmiany Grafsztynek Prawdziwy
- Jabłka odmiany Wealthy
- Stara odmiana jabłoni Königin
- Stara odmiana jabłoni Książę Albrecht Pruski
INNE PRODUKTY
- Makaron domowy z Makowic
- Kroszonka opolska
- Tej ziołowy
Źródło: orot.pl
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?