Spis treści
Tutaj zjesz lody w Zdzieszowicach
Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Zdzieszowicach
Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Zdzieszowicach? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Jakie rodzaje lodów oferują lodziarnie w Zdzieszowicach?
- Lody włoskie
Sporządzane są z gotowych mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża powstałą masę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania napowietrza się je, a ich temperatura jest wyższa niż innych lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. Do tego możemy zażyczyć sobie polewę w różnych smakach.
- Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki
Mają miękką, kremową konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak w trakcie ich produkcji napowietrzania. Z tego powodu nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.
- Lody wegańskie
Różnią się od pozostałych tym, że nie posiadają w swoim składzie mleka i śmietany. To najczęściej sorbety lub lody robione z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są tak samo smaczne, jak te tradycyjne i z pewnością zdrowe.
To warto wiedzieć
Jak wyglądały lodziarnie w dawnej Polsce?
Po II wojnie światowej lody produkowane były w Polsce na większą skalę, a ich spożywanie stało się popularne. Na początku rzemieślnicy wytwarzali je w specjalnych maszynkach i umieszczali w beczkach z solą i lodem. Nakładali je łyżkami na wafle lub andruty. Smaki, jakie oferowali wówczas lodziarze nie były zbyt wyszukane. Głównie były to lody śmietankowe, mleczne, a w sezonie także truskawkowe, czekoladowe albo z dodatkiem świeżych owoców. Z czasem komponowano nowe smaki, a ich produkcja rosła w siłę. Podawane były w waflowych pucharkach, zaczęto wytwarzać także lody gałkowe.
Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?